marți, 21 octombrie 2008


hamsterHamsterii sunt animale omnivore. Acest lucru inseamna ca ei manaca atat vegetale, cat si carne. In mediul natural, hrana lor include cereale, seminte, legume si insecte. Acestor animalute le place foarte mult porumbul, ovazul, sau graul amestecat cu mancare uscata pentru caini. Alimentele speciale dinmagazinele pentru animale contin toti nutrientii de care un hamster are nevoie, dar unii hamsteri vor refuza sa manace asa ceva.

 

Mancare lor favorita ramane insa mancarea uscata pe care si-o pot procura si din habitatul lor natural, precum semintele. Pentru a le completa necesarul de proteine si pentru a mai varia hrana, le puteti da si insecte mici. Desi le plac legumele, este bine sa le administrati cu moderatie. Cuvantul cheie in alimentatia hamsterilor este "varietatea". Aceasta ii mentine sanatosi.

 

In orice caz, este bine sa retineti ca nu trebuie sa va hraniti hamsterul cu ciocolata sau alte dulciuri.

 

Puteti sa va hraniti hamsterul la ore fixe, in fiecare zi, sau sa ii lasati in cusca o rezerva de hrana din care sa poata manca oricand i se face foame. Aceste animalute nu, aproape niciodata, tendinta de a manca mai mult decat le este necesar, dar, de cele mai multe ori, vor "fura" din hrana pentru a o ascunde si pentru a o manca mai tarziu. Zilnic, trebuie sa indepartati hamsterhrana care nu mai este proaspata si, o data pe saptamana, trebuie sa inlaturati din cusca hrana care a fost ascunsa prin diverse locsoare. Mancare trebuie pusa in vase grele, din ceramica sau platic (astfel incat sa nu o rastoarne). Aceste vase trebuie curatate saptamanal.

 

Hamsterii au nevoie de apa curata constant. Cel mai bun recipient pentru apa este o sticla, fixata de marginea custii, din care sa picure apa intr-un vas suficient de adanc incat apa sa nu stropeasca in laturi. Vasul de apa trebuie curatat in fiecare zi. Hamsterul va invata rapid cum sa soarba din el.



Hamsterii pot fi minunate animale de companie atunci cand sunt ingrijite in mod corespunzator. Hamsterii sunt mamifere din familia rozatoarelor. Ei sunt animale nocturne, preferand sa doarma ziua. In salbaticie, de obicei traiesc in regiuni semi-desertice, in vizuine lungi, formate din multe camere. Una dintre caracteristicile lor cheie este punga de pe abdomen, care ii faciliteaza transportul puilor si al hranei inapoi in cuib.

  

 

hamster hamster hamster

 

Exista mai multe specii de hasmteri, dar nu mai cateva sunt intalnite ca si animale de companie. Printre acestea avem: hamsterul sirian si hamsterul pitic. Hamsterul sirian are o lungime de 15-17 cm. Hamsterul pitic are o lungime de 10-12 cm. Hamsterii sirieni sunt animale solitare si trebuie sa traiasca singuri, in timp ce hamsterii pitici sunt animale sociale si pot trai in pace cu indivizi de acelasi sex sau de sex diferit.

  

 

Hamsterul sirian este nativ din Siria si este cunoscut sub mai multe nume, precum "Teddy Bear" (tipul cu parul lung) si Ursul Negru European (tipul de culoare neagra). Desi sunt specii identice, difera doar prin culoare, blana si patern. Daca vreti sa va cumparati mai multi hamsteri sirieni, cumparati si cate o cusca pentru fiecare in parte. Indiferent ce va spun ceilalti, hamsterii sirieni trebuie sa traiasca sibguri dupa varsta de opt saptamani.

  syrian hamster  

 

Exista patru tipuri de hamsteri pitici. Diversele specii de hamster pitic traiesc in Asia Centrala, RusiaMongoliaChina si in regiunile invecinate.

Hamsterul pitic Campbells este printre cele mai cunoscute tipuri. Acesta exista intr-o varietate de culori, incluzand negru, albicios, albastru si ciocolatiu. Adesea, este numit si hamster pitic rusesc.

  dwarf hamsters  

 

Hamsterul pitic alb de iarna este tot un tip popular. Acesti hamsteri au doua tipuri de blana, una de iarna si una de vara. Blana de vara este in principal mai inchisa la culoare, cu umbre negre si maro. Blana de iarna este in principal alba. Pe masura ce ziua se miscsoreaza, hamsterul de deschide la culoare, ajung iarna sa aiba culore alba, de camuflaj in zapada. Pe masura ce ziua se mareste, culoare blanii incepe sa se inchida si ea.

Hamsterul pitic Roborovski nu este un tip foarte comun. Este cel mai mic dintre hamsterii pitici. In general, nu etse un animal de companie potrivit, datorita marimii foarte mici si a vitezei acestora. Sunt foarte activi si greu de prins.

Cel de-al patru-lea tip de hamster pitic este tipul Chinezesc. Acest tip este interzis in unele state ale SUA. Este de culaore maronie deschis si se distinge usor prin coada mai lunga decat a unui hamster obisnuit, dar mai scurta decat a unui soarece.

  

 

syrian hasmter 

CUMPARAREA UNUI HAMSTER

 Cel mai bine este sa cumparati un hamster de la o expozitie de hamsteri sau de la un crescator autorizat. Acesti crescatori au mai multa grija in stabilirea perechilor complementare si folosesc suplimente inalte calitativ pentru animale. De obicei, starea de sanatate si temperamentul hamsterilor proveniti din crescatorii sunt mai bune; hamsterul este mai putin stresat decat cei care provin din magazine de animale.

  

 

hamster 

Daca trebuie sa cumparati dintr-un magazin de animale, prima dumneavoastra impresia atunci cand intrati in magazin este foarte importanta. Asigurati-va ca este curat si ordonat. Cereti sa puneti mana pe mai multi hamsteri. Observati modul incare hasmterul se lasa prins pentru a fi scos dincusca. Daca este speriat si fuge, inseamna ca nu a fost bine socializat. Unul dintre indicatorii cheie ai sanatatii sunt ochii. Verificati daca ochii sunt limpezi si alerti. Verificati ca animalul sa nu aiba rani. In ceea ce pribeste hamsterul sirian, cereti sa vedeti cat mai multe exemplare si verificati-i de boala "cozii umede". Simptoml cheie este diareea. Daca macar unul dintre hamsteri are aceasta problema, parasiti magazinul rapid si mergeti in alt animal.

  

 

            Nu va simtiti jenat sa parasiti un magazin daca aveti dubii in privinta acestuia. Este mai bine sa fiti precaut, decat sa cumparati un hamster bolnav sau cu un temperament rau.

INGRIJIREA HAMSTERILOR

 

1. Cusca.

Asigurati-va ca ati achizitionat o cusca suficient de mare pentru un hamster adult din specia aleasa de dumnevoastra. Rotile sunt adesea prea mici pentru sirienii adulti si trebuie inlocuite. Fiecare tip de cusca are propriile avantaje si dezavantaje, asa ca alegeti tipul care va satisface cel mai bine nevoile.

In cusca, trebuie sa existe tot timpul o sursa de apa proaspata. Este bun si un vas pentru hrana, desi hamsterii aleg, in general, sa depoziteze hrana prin ascunzisurile din cusca. O casuta este si ea apreicata de hasmteri. Aveti grija ca jcuariile si casuta hamsterului sa fie usor de curatat si dezinfectat; usile trebuie sa fie suficient de mari pentru ca hamsterul sa poata iesi fara sa se raneasca.

  

 

hamsterhamsterhamster

 

2. Furniturile

Evitati asternuturile din cedru. Cedrul contine niste uleiuri care pot afecta sistemul respirator al hasmterului. Exisat ingrijorari si in ceea ce priveste pinul. Alegeti alimente de calitate care sa alcatuiasca o dieta cat mai variata. Hamsterii nu au tendinta de a manca mai mult decat au nevoie. Insa au obiceiul de a-si face rezerve mari de hrana, in colturi sau ascunzisuri, chiar daca nu au nevoie de toata aceasta cantitate. Cu toate acestea, nu este eliminat risul de a se ingrasa, daca nu le este administrata o dieta potrivita. Evitati "delicatesele" pentru hamsteri din magazine (care sunt lipsite in nutrienti si sunt foarte scumpe) si bazati-va pe portii mici de fructe si legume, mult mai apreciate de catre animalute si mult mai sanatoase. Evitati citricele, salata verde si alte legume cu substante puternice, precum usturoiul si ceapa. Bazati-va pe mere, broccoli, capsune si dovlecei. Pentru a evita deranjamentele stomacale, introduceti fructele si legumele treptat in alimentatia hamsterului dumneavoastra.

 

3. Curatenia

Custile trebuie sa fie minutios curatate o data pe saptamana, doar daca hamsterii nu sunt foarte mici. Fructele si legumele proaspete trebuie inlaturate la 24 de ore dupa ce au fost date hamsterului si nu au fost consumate, pentru a evita alterarea. La fiecare curatenie, trebuie sa verificati starea de sanatate a hamsterului. Daca exista ceva suspicios, adresati-va medicului veterinar.

Hamsterii nu au nevoie de bai si pot sa se imbolnaveasca daca le este frig. Acestia se ingrijesc si curata singuri. Din cand in cand, multi hamsteri apreciaza o baie in tarana.

 

4. Perierea

Multi hamsteri au nevoie de periere, in special cei cu parul lung. Daca sunt ingrijiti bine, procesul de periere nu dureaza foarte mult iar hamsterul nu va oopune rezistenta. Pentru foarte multi hamsteri conteaza foarte mult ca atunci ce ii periati sa le vorbiti in soapta, cu o voce calda si sa folositi miscari lente si gentile. Tineti hamsterul cat mai aproape de pamant, pentru a evita caderile. Chiar si dupa ce a fost periat, hamsterul trebuie tinut cat mai aproape de pamant, nu trebuie sa va plimbati cu el prin casa si nici sa il tineti pe umeri.

Nu uitati ca hamsterii pot sa si muste daca sunt speriati sau se simt amenitati, iar muscatura lor nu este chiar usoara. Nu puneti mana pe un hamster atunci cand doarme. Asigurati-va ca este treaz si pregatit pentru a fi manevrat. Nu maevrati hamsterul in preajma unor grupuri mari de persoane, sau in zgomot mare. Hamsterii au un simt al auzului foarte dezvoltat, iar zgomotele puternice pot avea un impact negativ asupra lor.

Pe de alta parte, hamsterii nu au o vedere laterala prea buna. De aceea, pot cadea foarte usor de pe mese sau de pe pat, putandu-se rani. Asigurati-va ca sunt in siguranta. Hamsterii nu ar trebui sa fie lasati sa alerge liberi prin casa, deoarce, fiind foarte mici, se pot pierde usor sau se poate calca pe ei.

 

5. Sanatate

Hamsterii sunt, in general, animale foarte sanatoase. Cu toate acestea, si ei se pot imbolnavi. La cat mai scurt timp dupa achizitionarea unui hasmter, trebuie sa consultati un medic veterinar bun. Acesta va poate ajuta in caz de urgenta. O data ce ati observat ca hamsterul dumneavoastra nu este in apele lui, duceti-l cat mai repede la veterinar. Bolile hamsterilor progreseaza foarte repede, de aceea fiind necesara actionarea imediata.

Hasterul


Hamsterii sunt din fire tafnosi si musca repede daca nu sunt tratati asa cum trebuie. Ei dorm in cea mai mare parte a zilei asa ca pot sta treji toata noaptea. Sunt activi in timpul noptii si este imposibil sa ii faceti sa isi schimbe programul pentru a fi potrivit cu al dumneavoastra. Hamsterul are nevoie de pana la 14 ore de somn netulburat ziua, iardaca ii treziti riscati sa fiti muscati. Reactia lui ostila este singurul mod de a va spune ca are nevoie de odihna. Trebuie sa aveti grija ca hamsterul dumneavoastra sa aiba mereu jucarii noi cu care sa se joace. O roata care se invarte n-ar trebui sa fie singura lui supapa de evacuare a surplusului de energie. La fel ca un copil mic, ii plac la nebunie jucariile noi, asa ca nu le puneti pe toate odata in cusca ci pe. El va fi incantat, considerandu-le de fiecare data noi. La hamster, mirosul si auzul sunt doua dintre cele mai dezvoltate simturi de care dispune. Hamsterul va ajunge sa va cunoasca dupa miros, mai ales daca umblati zilnic cu el. Daca vreti ca hamsterul sa se simta confortabil intr-o cusca noua, trebuie sa-i puneti in noua locuinta o parte din asternutul din vechea cusca, mirosul familiar il va face sa se acomodeze mai usor.